Náměty na témata OP

Publikoval Petra Wernischová
Datum 21.4.2019

Při výběru tématu OP doporučujeme prostudovat domácí knihovničku, ale také  navštívit  třeba Městskou knihovnu, ve větších pobočkách jsou celé regály věnované gastronomii, poradí Vám i oborové paní učitelky  nebo ve studijním centru ve škole Vám také poradí Nezapomeňte, že při psaní OP čerpáte nejen z internetových, ale i knižních zdrojů. Pokud budete mít dostatek jiných relevantních zdrojů a o Vašem tématu nebyla doposud sepsána knižní publikace, konzultzjte to s Vašimi oborovými učiteli.Počet knih a jiných informačních zdrojů je uveden v Školní knížce. Tedy šťastnou volbu, ať je psaní OP pro Vás objevné a zaujme i čtenáře a spolužáky.

 

Jakékoli vlastní téma vítáno, především ekologické a  enviromentální v oblasti potravin a nakládání s nimi - tedy plýtvání, šetření, dovoz, pěstování, původ, fairtrade a jiné.

Práci předchází úvod:

úvaha, co Tě na našem projektu zaujalo, proč sis ho zvolil, co znáš ze světa zdravé kuchyně, co sám vaříš nebo co nejraději vaříte doma a na jaké otázky by Ti  náš OD mohl odpovědět, v případě deváťáků i o čem by mohla být Tvá OP 

 

 Naše nápady pro Vás:

 

Co jsme dali světu my nejen v oblasti gastronomie

Vynálezy, které měnily kuchyni v průběhu staletí

Kuchyně celého světa dle Vaší volby

 Tradiční česká a rakouská kuchyně 

Fusion kuchyně (spojování chutí)

Syrová strava – Raw food

Vyvážená strava – co vše musí obsahovat

Fast food versus Slow Food

Fast food a jeho zvláštnosti

Mezze - Středomořské předkrmy

 Speciality kuchyní celého světa dle Vaší volby 

Speciality české kuchyně

Saláty v kuchyni

Bylinky v kuchyni a jejich léčivé účinky

Med a jeho léčivé účinky

Houby a jejich léčivé účinky

Jídelníček pro sportovce

Koření v kuchyni a jeho léčivé účinky

Vitamíny v kuchyni /Vitamíny jako potravinové doplňky

Léčivé byliny

Éčka v potravinách

Zdravá strava/Zdravé recepty/ Recepty pro zdraví/Zdravé školní svačiny

Stravování ve školní jídelně

Jídlo jako lék

Jedy v kuchyni

Mýty o potravinách 

Potraviny pro delší život

Zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu

 Významní světoví kuchaři a kuchařky 

Co vše se na světě jí?

Molekulární kuchyně

Vegetariánská kuchyně/Veganská kuchyně

Bezlepková dieta a jiné

Květinová kuchařka

Fairtrade a bio potraviny

Superpotraviny/potraviny nového typu

Geneticky modifikované potraviny

Uchování potravin – obaly a jejich historie a možnosti recyklace

Trendy současné gastronomie

Kuchyně našich babiček , které rady a nápady přežijí do budoucnosti?

Stoleté recepty - první republika aneb co vařily naše prababičky?

Kuchařky a jejich historie - nejstarší česká či světová kuchařka

Na čem si pochutnávali lidé v dobách minulých?

Dlouhá cesta potravin

Zachraň jídlo a jiné ekologické aktivity

Voda na Zemi

(ne)Bezpečnost potravin, Fér potraviny

Plasty a jiná enviromentální témata / Recyklace, nadměrná výroba a spotřeba, pomoc potřebným atd/