Náměty na témata OP
Při výběru tématu OP doporučujeme prostudovat domácí knihovničku, ale také navštívit třeba Městskou knihovnu, ve větších pobočkách jsou celé regály věnované gastronomii, poradí Vám i oborové paní učitelky nebo ve studijním centru ve škole Vám také poradí Nezapomeňte, že při psaní OP čerpáte nejen z internetových, ale i knižních zdrojů. Pokud budete mít dostatek jiných relevantních zdrojů a o Vašem tématu nebyla doposud sepsána knižní publikace, konzultzjte to s Vašimi oborovými učiteli.Počet knih a jiných informačních zdrojů je uveden v Školní knížce. Tedy šťastnou volbu, ať je psaní OP pro Vás objevné a zaujme i čtenáře a spolužáky.
Jakékoli vlastní téma vítáno, především ekologické a enviromentální v oblasti potravin a nakládání s nimi - tedy plýtvání, šetření, dovoz, pěstování, původ, fairtrade a jiné.
Práci předchází úvod:
úvaha, co Tě na našem projektu zaujalo, proč sis ho zvolil, co znáš ze světa zdravé kuchyně, co sám vaříš nebo co nejraději vaříte doma a na jaké otázky by Ti náš OD mohl odpovědět, v případě deváťáků i o čem by mohla být Tvá OP
Naše nápady pro Vás:
Co jsme dali světu my nejen v oblasti gastronomie
Vynálezy, které měnily kuchyni v průběhu staletí
Kuchyně celého světa dle Vaší volby
Tradiční česká a rakouská kuchyně
Fusion kuchyně (spojování chutí)
Syrová strava – Raw food
Vyvážená strava – co vše musí obsahovat
Fast food versus Slow Food
Fast food a jeho zvláštnosti
Mezze - Středomořské předkrmy
Speciality kuchyní celého světa dle Vaší volby
Speciality české kuchyně
Saláty v kuchyni
Bylinky v kuchyni a jejich léčivé účinky
Med a jeho léčivé účinky
Houby a jejich léčivé účinky
Jídelníček pro sportovce
Koření v kuchyni a jeho léčivé účinky
Vitamíny v kuchyni /Vitamíny jako potravinové doplňky
Léčivé byliny
Éčka v potravinách
Zdravá strava/Zdravé recepty/ Recepty pro zdraví/Zdravé školní svačiny
Stravování ve školní jídelně
Jídlo jako lék
Jedy v kuchyni
Mýty o potravinách
Potraviny pro delší život
Zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu
Významní světoví kuchaři a kuchařky
Co vše se na světě jí?
Molekulární kuchyně
Vegetariánská kuchyně/Veganská kuchyně
Bezlepková dieta a jiné
Květinová kuchařka
Fairtrade a bio potraviny
Superpotraviny/potraviny nového typu
Geneticky modifikované potraviny
Uchování potravin – obaly a jejich historie a možnosti recyklace
Trendy současné gastronomie
Kuchyně našich babiček , které rady a nápady přežijí do budoucnosti?
Stoleté recepty - první republika aneb co vařily naše prababičky?
Kuchařky a jejich historie - nejstarší česká či světová kuchařka
Na čem si pochutnávali lidé v dobách minulých?
Dlouhá cesta potravin
Zachraň jídlo a jiné ekologické aktivity
Voda na Zemi
(ne)Bezpečnost potravin, Fér potraviny
Plasty a jiná enviromentální témata / Recyklace, nadměrná výroba a spotřeba, pomoc potřebným atd/