Éčka - kvíz

Kvíz po shlédnutí tématické show v Techmánii + přehled "éček v prezentaci z Techmánii v příloze
Sleduj na:
https://www.stream.cz/adost/10011233-pozor-ecka-na-co-si-dat-pozor#nejnovejsi
Kvíz po zhlédnutí gastronomické show Éčka v Techmania Centre v Plzni na prvním oborovém dni dne 14. 10. 2015
1) Název „E…“ se používá:
a) Pro označení potravinových doplňků schválených pro Evropu
b) Pro označení experimentálních doplňků potravy
2) Označení E 1 … se používá pro barviva přírodní i umělá. Umělá jako třeba patentní a brilantní modř (E 131 a E 133) modř patří k těm, které pravděpodobně neprospívají lidskému zdraví a které se vyrábí:
a) Z ropy
b) Z uhlí
3) Označení E 2 … se používá pro konzervanty a jsou mnohdy důležité, aby se v potravinách nevytvořil botulotoxin. Toto slovo je příbuzné se slovem:
a) Konzerva
b) Konzert
4) Dříve námořníci konzervovali maso:
a) Naklepáním
b) Nasolením
5) Kyselina citronová (vitamín C) E 300 má naopak zdravé účinky. Způsobuje to, že ovoce a ovocné výrobky:
a) Nezhnědnou
b) Nezvadnou
6) Označení E 4… se používá pro zahušťovadla. K nejznámějším patří guarová guma. Najdeš ji:
a) V nízkotučných jogurtech
b) Ve žvýkačkách
7) Zahuštovadla škroby se přidávají do:
a) Nízkotučných jogurtů
b) Tučných jogurtů
8) E 6… se používá pro doplňky zvýrazňující chuť. Nejméně vhodný je glutaman sodný (E 621). Přidaný glutaman se objevuje často
a) ve sladkostech
b) v kořeněných potravinách
9) Označení E 9… náleží sladidlům. Nejméně vhodné jsou ve větších dávkách sacharin, aspartaman a cyklamáty. Najdeš je:
a) Ve žvýkačkách a light nápojích
b) V ovocných šťávách a džusech
10) Složení výrobků:
a) Nemá smysl sledovat
b) Má smysl sledovat
Před vyhodnocením pár slov na závěr:
Ať chceme nebo ne, najdeme je téměř všude. V tom, co se skrývá za různými kódy ve složení výrobků na obalech, se mnohdy nevyzná ani dospělý. Ale my už ano, udělali jsme první krok v orientaci v „éčkách“, tak tedy, co již víme:
Éčka rozdělujeme na přírodní a umělá. Jsou schválená pro Evropskou unii, přesto je podle původu a stupně pravděpodobné škodlivosti rozdělujeme na:
- přírodní éčka, tedy přírodní látky, získané přírodní cestou, například E 100 – Kurkumin – přírodní žluť, E 140 – Chlorofyly – přírodní zelená, E 161 c, E 161 d, E 161 e, E 161 f, E 162, E 163, E 166, E 234, E 235, E 236 – kyselina mravenčí, E 260 – kyselina octová, E 261, E 262, E 263, E 296 – kyselina jablečná, E 306, E 307, E 308, E 309, E 317, E 322, E 330 – kyselina citronová, E 334 – kyselina vinná, E 336, E 363 – kyselina jantarová, E 365, E 386, E 406 agar, E 407 a, E 408 pekařské droždí, E409, E 410 -karubin, E 411 – ovesná guma, E 412 – Guma guar, E 413, E 414 – arabská guma, E 415 – xanthan, E 416-E 419, E 420 - sorbitol, E 421 – manitol, E 460 – celulóza, E 574 – kyselina glukonová, E 637, E 901 – včelí vosk, E 902 – vosk candellila, E 903 – karnaubský vosk, E 904 – šelak, E 908 – vosk z rýžových otrub, E 913 – lanolin, E 915 – glycerol, E 941 – dusík, E 942 – oxid dusný, E 948 – kyslík, E 949 – vodík
- „polopřírodní“ éčka, tedy látky, vyskytující se v přírodě, ale jsou vyrobeny synteticky E 101 – Riboflavin, E 103, E 106, E 141, E150 – karamel, E 160 a – karoteny, E160 c, d, e, E161 b, f, E164, E 165, E170, E 172, E 181, E 200 – kyselina sorbová, E 265, E 270 – kyselina mléčná, E290 – oxid uhličitý, E 297, E300 – kyselina L-askorbová (vitamín C), E 301-E 304, E 314, E 354, E 359, E 422 – glycerol, E 440 – pektiny, E 442, E 471 – 479, E 481, E 488, E 492-495, E 505, E 551, E 552,E 575-578, E 636,E640-642,E 912, E 938, E 939, E 959,
E 500 – uhličitany sodné – neškodné, objevují se v PDP, sušenkách, ale i v syrečku a v některých uzeninách. Používají se jako kypřící látky a pomáhají proti změnám barvy a proti žluknutí potravin.
- syntetická éčka bez vedlejších účinků
- éčka nevhodná pro děti, alergiky a osoby citlivé na chemii v potravinách
- éčka, která pravděpodobně mohou způsobovat stres, hyperaktivitu a alergie
- éčka, která pravděpodobně ohrožují zdrav
Tedy všeho s mírou a rozumem, ať je složení toho, co jíš, co nejjednodušší a nejkratší.
Řešení kvízu najdete v tomto příspěvku na závěr a kompletní seznam éček pak na nástěnce před učebnou Chemie. Tak si tam občas zkontroluj, co vlastně jíš
Ale pokud jsi střídal odpovědi a b a b po celou dobu kvízu, jsi na správné cestě, jak se začít orientovat v tom, co jíme.
Vždy se však můžeš ujistit na www.dtest.cz/ecka nebo si stáhnout do mobilu aplikace dtest, víš, co jíš, nutriatlas nebo éčka idnes.cz
Řešení kvízu:
1) a 2) b 3)a 4)b 5) a 6) b