ALERGENY V POTRAVINÁCH

Vážení strávníci, zákonné ustanovení určuje označit strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomna, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Přecitlivělost na některý alergen nelze spojovat s dietním stravováním. Informace školní jídelny mají pouze informační funkci.
Odvolání na legislativu:
- Rada EU – nařízení č. 1169/2011 článek 21
- ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014
Předpisy stanovující specifické požadavky na označování 14-ti alergenových složek:
1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. skořápkové plody a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.
Uvedené alergeny jsou přítomné v pokrmu jako jedna z jeho složek nebo mohou být přítomné ve stopovém množství.
Marie Polívková, vedoucí ŠJ při ZŠ Kunratice