Den španělské kuchyně 24.1.2018

Publikoval Vít Beran
Datum 12.2.2018
Den španělské kuchyně 24.1.2018

Naše školní jídelna se zapojila do projektu Asociace školních jídelen za podpory Státního zdravotního ústavu „Den španělské kuchyně“, na který se můžeme těšit ve středu 24.1.2018. Vážíme si toho, že v tento den na naší škole přivítáme i pana Pedro Calvo-Sotelo Ibánez-Martín, velvyslance Španělska v České republice. Záštitu nad projektem převzalo Velvyslanectví Španělska v České republice a MŠMT ČR.

Na jaké menu se můžeme těšit:

 
   

V minulých týdnech se v Makro akademii v Praze Stodůlkách uskutečnil další workshop pro vybrané školní jídelny z celé republiky se zaměřením na přípravu pokrmů cizích národů. Projekt před třemi lety začal thajskou kuchyní, v minulém roce představil kuchyni norskou a letošní rok se nese v duchu španělských pokrmů. Naší školní jídelnu reprezentovala paní hlavní kuchařka Radka Obermajerová.
Kuchaři vybraných škol pod vedením rodilého španělského mistra kuchaře připravili společné plánované školské menu. Současně probíhala ochutnávka španělských olivových olejů, tapas, drobných jednoduchých chuťovek různých druhů, které připravili žáci základních škol a nechyběla ani drobná ochutnávka španělských vín, oliv a španělského ovoce. Cílem akce bylo seznámit kuchaře z českých školních jídelen se španělskou gastronomií, inspirovat se jednoduchými a zdravými recepty z Pyrenejského poloostrova, které jsou díky velkému území rozmanité nejen surovinami, barvami, ale i způsobem zpracování. Získanými podněty může jídelna obohatit každodenní práci ve škole, a tvorbou pestřejšího jídelníčku i strávníky.

Pořadatelem celé akce byla Asociace školních jídelen České republiky, o. s. a Velvyslanectví Španělska pod záštitou předsedy vlády České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu České republiky.

Nahlédněte do fotogalerie Školní jídelny. V minulých letech jsme uchutnali severskou a asijskou kuchyni v rámci Dne norské kuchyně a Dne thajské kuchyně.