Receptář Všechny chutě světa
Recepty oborového dne Všechny chutě světa 2015, 2016, vyzkoušené našimi žáky a jejich rodiči, které můžeme doporučit:)
Muffins - Prokop Eliáš, 7.A
vločky ječné, žitné,ovesné - 4 lžíce
vejce 2x
tvaroh- 2 lžíce
banán - 1 zralý
kokos mletý - 2 lžíce
chia semínka
sezamová semínka
90% čokoláda nastrouhat dle chuti, může být
pečeme v mikrovlné troubě 3:30´minut
Rychloperníčky, co jsou hned hotové a hned se dají jíst
těsto:
400 g polohrubé mouky
120g cukru moučka
60 g másla
3 vejce
2 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
vyválíme a vykrojíme tvary dle libosti
Pečeme na 160 °stupňů, přibližně 10 minut
poleva z bílku a cukru nebo jen cukru nebo i bez polevy. Dle času a chuti
Štěpán Tomaier, 7.B
Vynikající i s ohledem na to, že je 7.B začala péci v 15:30, v 16:15 je dala ochutnat porotě a v 16:55 nazdobené a zabalené začala prodávat na vánočních trzích.
Domácí koka sušenky
Co je potřeba: 4/5 kostky másla nebo tuku na pečení
3/4 hrnku cukr moučka
1,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek kokosu
2 žloutky
2 lžíce kakaa
- do mísy dej máslo nebo tuk na pečení a zasyp ho cukrem. Vyšlehej do hladké hmoty. Poté přidej 2 žloutky, strouhaný kokos, mouku a kakao. Opět vyšlehej, případně těsto dopracuj ručně.
- Z těsta vytvoř homoli, kávovou lžičkou vykrajuj menší kousky a ty vyválej do kuličky. Kuličky rozlož na pečící papír a vidličkou rozmáčkni na placičky. Sušenky vlož do trouby předehřáté 160°C a peč cca 20 min.
Míša Kratochvílová 7.A
Hodnocení:
Je to výborné, milovníci sušenek nepoznají od kupovaných jen s tím rozdílem, že tyto domácí jsou ještě lepší:)
Těsto: 280g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, 115g jemného přírodního cukru, 250g jablek, 2 středně veliká vejce, 250ml mléka, 6 lžic slunečnicového oleje
Drobenka: 50g hladké mouky, 1/4 lžičky mleté skořice, 35g másla, 25g jemného přírodního cukru
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vymažeme formu na 12 muffinu nebo jí vyložíme košíčky.
2.Připravíme si drobenku. V míse smícháme skořici s moukou, přidáme máslo nakrájené na malé kousky a prsty vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme cukr a necháme odležet.
3. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a skořici. Vmícháme cukr a oloupaná jablka nakrájená na malé kousky.
4. Ve větším hrnku či míse jemně rozšleháme vejce. Do nich vmícháme mléko olej. V mouce uděláme důlek a nalijeme do něj tekutou hmotu. Opatrně promícháme, aby se všechny složky spojily. Nemícháme příliš intenzivně.
5. Těsto naplníme lžící do připravených formiček. Povrch každého muffinu posypeme drobenkou a jemně jí do těsta zatlačíme. Pečeme v předehřáté toubě 20min, dokud pečivo nenabude a nenízlatohnědé a pevné na dotek.
6. Muffiny necháme ve formě odpočinout pět minut a pak podáváme teplé, nebo je vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout.
Šimon Škvára, 7.A
Hodnocení:
Tyto muffiny byly lahodné a příjemně nakyslé:)
Hrnečkové muffiny s jogurtem:
1,5 hrnku hl. mouky
3/4 hrnku cukru + 1 vanilkový
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku kakaa
1 hrnek vody
1/3 hrnku oleje
2 lžičky octa
1 lžíce bílého jogurtu
Hanka Stehlíková,7.B
Hodnocení:
Příjemně nadýchané muffiny:)
Placky z ovesných vloček:
Utřeme: 8 dkg tuku a 8 dkg cukru a jedno vejce
Přidáme: 10 dkg vloček a 8 dkg hladké mouky a 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Pak přidáme rozinky a mandle a ořechy a semínka lněná, slunečnicová či sezamová, jaká máme doma. A pokud nemáme, nevadí
Upečeme a po vystydnutí sníme, ale chutnají i teplé...
Pokud máme švestky, lze navrch položit před upečením i půlku švestky. Ty se švestkami se ale nedají déle skladovat
Tereza Fáčková, 7.A
Hodnocení:
Neskutečně dobré:)
Raw Pizza:
Těsto:
Zlaté lněné semínko, máčené min. 24 hodin ve vodě
Mandle máčené 24 hodin ve vodě
Cibule
Tymián
Rozmarýn
Oregano
Kešu pasta:
Kešu ořechy min 8 hodin namočené ve vodě
Tofu
Citronová šťáva
Zdobení:
Olivy
Rajčata
Rukola
Rajčatová pasta (sušená rajčata a parmazán)
Postup:
Všechny ingredience těsta rozmixujeme, dáme na plech do trouby na max. 40 stupňů a na 3-4 minuty.
Na těsto pak dáme kešu pastu, rajčatové pyré, dáme na , dozdobíme dle chuti a hned podáváme.
Tereza Konrádová, 7. B
Hodnocení:
Nezvyklá, ale o to zajímavější varianta pizzy v "syrové" podobě, určitě neskutečně zdravá a bez deka mouky, tedy bezlepková! Kdo se nebojí nových chutí, jen do toho:)
Chlebánky
Starý chleba
Mléko
Vejce
Česnek
Sůl
Majoránka
Tvrdý sýr
(popř. šunka)
Postup:
Starý chleba se nakrájí na kostičky a namočí do mléka. Nechá se odležet a přidá se vejce, tvrdý sýr a majoránka. Opepří, posolí a ''očesnekuje'' podle chuti. Osmaží se na pánvičce s olejem a servíruje.
Majda Jandová, 7. B Hodnocení:
O velké přestávce chlebánky zmizely mezi spolužáky tak rychle, že je porota nestihla nafotit ani pořádně ochutnat:) Ale to nevadí, vždyť i toto je vlastně hodnocení. VYNIKAJÍCÍ.
ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE
Suroviny:
1,25 hrnku polohrubé mouky 1/2 hrnku kakaa (na vaření) 3/4 lžičky soli 1/4 lžičky sody bikarbony 2 lžíce najemno namletých lněných semínek 1/4 hrnku vody 80 g rostlinného másla (např. AlsanBio) 90 gr čokolády 1/4 hrnku čokoládových peciček či na kousky nasekané hořké čokolády 1 hrnek hnědého cukru 1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem) 1/2 hrnku mandlového mléka či jiného rostlinného mléka
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejte na 180°C a dortovou formu (či jinou obobné velikosti) vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, sůl a sodu. V hrníčku prošlehejte rozemleté lněné semínko a vodu a odložte na chvíli do mrazáku. Ve vodní lázni rozehřejte 90 g čokolády společně s rostlinným máslem, cukrem a vanilkovým extraktem. Poté, co je směs hladká přimíchejte rostlinné mléko. Čokoládovou směs a našlehané lněné semínko nalijte do suchých ingrediencí a dobře zamíchejte vařečkou, poté vmíchejte čokoládové kousky. Těsto vlijte do formy, zarovnejte a s formou párkrát lehce klepněte o stůl, aby bylo těsto rovnoměrně rozmístěné. Pečte asi 24-26 minut, nechte vychladnout ve formě. Pokud máte rádi brownies (jako já) tužší a hutnější (trochu fudgy), skladujte je v lednici (nebo je můžete dát dokonce na chvíli do mrazáku - čokoláda ještě více ztuhne).
Kristýna Veselá, 9.A
Hodnocení poroty:
Vynikající ke kávě i bez ní:)
Mexická Salsa - Pico de gallo
Potřebujeme:
4 středních rajčat
Svazek koriandru
½ bílé cibule
2-3 Chilli papričky jalapeňos
Špetka soli
Trochu šťávy z čerstvé limetky
Recept
Na jemno nakrájíme rajčata, svazek koriandru, bílou cibuli a papričky jalapeňos. Vymačkáme sťávu z limetky a přidáme sůl. Vše smícháme dohromady.
Podáváme s kukuřičnými chipsy nebo ke grilovanému masu.
Barbora Kubíková, 7.A