Receptář Všechny chutě světa

Publikoval Petra Wernischová
Datum 20.9.2020
Receptář Všechny chutě světa

Recepty oborového dne Všechny chutě světa 2015, 2016, vyzkoušené našimi žáky a jejich rodiči, které můžeme doporučit:)

Muffins - Prokop Eliáš, 7.A

vločky ječné, žitné,ovesné -  4 lžíce

vejce 2x

tvaroh-  2 lžíce

banán - 1 zralý

kokos mletý - 2 lžíce

chia semínka

sezamová semínka 

90% čokoláda nastrouhat dle chuti, může být

pečeme v mikrovlné troubě 3:30´minut

 

 

 

 

Rychloperníčky, co jsou hned hotové a hned se dají jíst

 těsto:

 

400 g polohrubé mouky

 

120g cukru moučka

 

60 g másla

 

3 vejce

 

2 lžíce perníkového koření

 

1 lžička jedlé sody

 

2 lžíce medu

2 lžíce kakaa

 

 

 

vyválíme a vykrojíme tvary dle libosti

 

 

 

Pečeme na 160 °stupňů, přibližně 10  minut

 

 

 

poleva z bílku a cukru nebo jen cukru nebo i bez polevy. Dle času a chuti

 

 

 

Štěpán Tomaier, 7.B

 

Vynikající i s ohledem na to, že je 7.B začala péci v 15:30, v 16:15 je dala ochutnat porotě a v 16:55 nazdobené a zabalené začala prodávat na vánočních trzích.

 

 

 

Domácí koka sušenky

 

Co je potřeba: 4/5 kostky másla nebo tuku na pečení

                          3/4 hrnku cukr moučka

                          1,5 hrnku hladké mouky

                          1 hrnek kokosu 

                          2 žloutky

                          2 lžíce kakaa

 

 

  1. do mísy dej máslo nebo tuk na pečení a zasyp ho cukrem. Vyšlehej do hladké hmoty. Poté přidej 2 žloutky, strouhaný kokos, mouku a kakao. Opět vyšlehej, případně těsto dopracuj ručně.
  2. Z těsta vytvoř homoli, kávovou lžičkou vykrajuj menší kousky a ty vyválej do kuličky. Kuličky rozlož na pečící papír a vidličkou rozmáčkni na placičky. Sušenky vlož do trouby předehřáté 160°C a peč cca 20 min.

 

Míša Kratochvílová 7.A

Hodnocení:

     Je to výborné, milovníci sušenek nepoznají od kupovaných jen s tím rozdílem, že tyto  domácí jsou ještě lepší:)

 

TVAROŽNÍK
 
TĚSTO:                                                 
                                                              
1 hrnek polohrubé mouky                     
4 lžíce cukr krystal
1/2 Hery
1 vejce
prášek do pečiva
 
NÁPLŇ:
 
2 tvarohy
2 hrnky mléka
1 vejce
1/4 hrnku oleje
1 vanilkový pudink
1/2 hrnku cukr krystal
 
Mouku nasypeme na vál, Heru rozkrájíme na malé kousky, přidáme i ostatní suroviny a vypracujeme těsto, kterým naplńíme středně velkou formu. Náplň umícháme nejlépe v mixéru a vlijeme na těsto. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 3/4 hodiny :-)
 
Adéla Hrušková 7.A. :-)
 
Hodnocení:
Tento moučník je nesmírně lahodný:) Doporučujeme!!!
 
Jablečné muffiny se skořici

Těsto: 280g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, 115g jemného přírodního cukru, 250g jablek, 2 středně veliká vejce, 250ml mléka, 6 lžic slunečnicového oleje

Drobenka: 50g hladké mouky, 1/4 lžičky mleté skořice, 35g másla, 25g jemného přírodního cukru

 

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vymažeme formu na 12 muffinu nebo jí vyložíme košíčky.

2.Připravíme si drobenku. V míse smícháme skořici s moukou, přidáme máslo nakrájené na malé kousky a prsty vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme cukr a necháme odležet.

3. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a skořici. Vmícháme cukr a oloupaná jablka nakrájená na malé kousky.

4. Ve větším hrnku či míse jemně rozšleháme vejce. Do nich vmícháme mléko olej. V mouce uděláme důlek a nalijeme do něj tekutou hmotu. Opatrně promícháme, aby se všechny složky spojily. Nemícháme příliš intenzivně.

5. Těsto naplníme lžící do připravených formiček. Povrch každého muffinu posypeme drobenkou a jemně jí do těsta zatlačíme. Pečeme v předehřáté toubě 20min, dokud pečivo nenabude a nenízlatohnědé a pevné na dotek.

6. Muffiny necháme ve formě odpočinout pět minut a pak podáváme teplé, nebo je vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Šimon Škvára, 7.A

Hodnocení: 

Tyto muffiny byly lahodné a příjemně nakyslé:)

 

Hrnečkové muffiny s jogurtem:

1,5 hrnku hl. mouky

3/4 hrnku cukru + 1 vanilkový

1 prášek do pečiva

1/2 lžičky soli

1/4 hrnku kakaa

1 hrnek vody

1/3 hrnku oleje 

2 lžičky octa

1 lžíce bílého jogurtu

 

Hanka Stehlíková,7.B

Hodnocení:

Příjemně nadýchané muffiny:)

 

 

 

Placky z ovesných vloček:


Utřeme: 8 dkg tuku a 8 dkg cukru a jedno vejce

Přidáme: 10 dkg vloček a 8 dkg hladké mouky a 1/2 lžičky prášku do pečiva.

Pak přidáme rozinky a mandle a ořechy a semínka lněná, slunečnicová či sezamová, jaká máme doma. A pokud nemáme, nevadí

Upečeme a po vystydnutí sníme, ale chutnají i teplé...

Pokud máme švestky, lze navrch položit před upečením i půlku švestky. Ty se švestkami  se ale nedají déle skladovat

 

Tereza Fáčková, 7.A

 

Hodnocení:

Neskutečně dobré:)

 

Raw Pizza:

 Těsto:

Zlaté lněné semínko, máčené min. 24 hodin ve vodě

Mandle máčené 24 hodin ve vodě

Cibule

Tymián

Rozmarýn

Oregano

 

Kešu pasta:

Kešu ořechy min 8 hodin namočené ve vodě

Tofu

Citronová šťáva

 

Zdobení:

Olivy

Rajčata

Rukola

Rajčatová pasta (sušená rajčata a parmazán)

 

Postup:

Všechny ingredience těsta rozmixujeme, dáme na plech do trouby na max. 40 stupňů a  na 3-4 minuty.

Na těsto pak dáme kešu pastu, rajčatové pyré, dáme na , dozdobíme dle chuti a hned podáváme.

 

Tereza Konrádová, 7. B

Hodnocení:


Nezvyklá, ale o to zajímavější varianta pizzy v "syrové" podobě, určitě neskutečně zdravá a bez deka mouky, tedy bezlepková! Kdo se nebojí nových chutí, jen do toho:) 

 

Chlebánky

Starý chleba

Mléko

Vejce

Česnek

Sůl

Majoránka

Tvrdý sýr

(popř. šunka)

 

Postup: 

Starý chleba se nakrájí na kostičky a namočí do mléka. Nechá se odležet a přidá se vejce, tvrdý sýr a majoránka. Opepří, posolí a ''očesnekuje'' podle chuti. Osmaží se na pánvičce s olejem a servíruje.

 

Majda Jandová, 7. B Hodnocení: 

 O velké přestávce chlebánky zmizely mezi spolužáky tak rychle, že je  porota nestihla nafotit ani pořádně ochutnat:)  Ale to nevadí, vždyť i toto  je vlastně hodnocení.  VYNIKAJÍCÍ.

 

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE

Suroviny:

1,25 hrnku polohrubé mouky 1/2 hrnku kakaa (na vaření) 3/4 lžičky soli 1/4 lžičky sody bikarbony 2 lžíce najemno namletých lněných semínek 1/4 hrnku vody 80 g rostlinného másla (např. AlsanBio) 90 gr čokolády 1/4 hrnku čokoládových peciček či na kousky nasekané hořké čokolády 1 hrnek hnědého cukru 1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem) 1/2 hrnku mandlového mléka či jiného rostlinného mléka

Postup přípravy receptu

Troubu předehřejte na 180°C a dortovou formu (či jinou obobné velikosti) vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, sůl a sodu. V hrníčku prošlehejte rozemleté lněné semínko a vodu a odložte na chvíli do mrazáku. Ve vodní lázni rozehřejte 90 g čokolády společně s rostlinným máslem, cukrem a vanilkovým extraktem. Poté, co je směs hladká přimíchejte rostlinné mléko. Čokoládovou směs a našlehané lněné semínko nalijte do suchých ingrediencí a dobře zamíchejte vařečkou, poté vmíchejte čokoládové kousky. Těsto vlijte do formy, zarovnejte a s formou párkrát lehce klepněte o stůl, aby bylo těsto rovnoměrně rozmístěné. Pečte asi 24-26 minut, nechte vychladnout ve formě. Pokud máte rádi brownies (jako já) tužší a hutnější (trochu fudgy), skladujte je v lednici (nebo je můžete dát dokonce na chvíli do mrazáku - čokoláda ještě více ztuhne).

 

Kristýna Veselá, 9.A

 

 Hodnocení poroty:

Vynikající ke kávě i bez ní:)

 

 

Mexická Salsa - Pico de gallo

Potřebujeme:

4 středních rajčat

Svazek koriandru

½  bílé cibule

2-3 Chilli papričky jalapeňos

Špetka soli

Trochu šťávy z čerstvé limetky

Recept

Na jemno nakrájíme rajčata, svazek koriandru, bílou cibuli a papričky jalapeňos. Vymačkáme sťávu z limetky a přidáme sůl. Vše smícháme dohromady.

Podáváme s kukuřičnými chipsy nebo ke grilovanému masu.

 

Barbora Kubíková, 7.A