Rady "naší babi"
Sem vkládáme rady a tipy do kuchyně, které jsme získali během sbírání klasických osvědčených receptů našich babiček a dědečků:)
Nepřehlédněte a pokud máte nějaké další tipy, posílejte prosím na petra.wernischová@zskunratice.cz
Za tým učitelů i žáků oborového dne Všechny chutě světa děkujeme.
- Když vaříme maso, přidáme pro jeho snazší změknutí do vody lžičku sody bicarboni.
- Do každého sladkého i slaného těsta přidáme špetku soli, i když se v receptu nepíše.
- Listový salát zůstane křehký, pokud ho uložíme do igelitového pytlíku do ledničky společně s opečeným toustovým chlebem.
- Jahody odšťopkujeme nejsnáze brčkem, kterým zespodu jahody propíchneme a stopku tak vytlačíme
- Domácí ovocný pečený čaj: Není snad ani jediná domácnost, kde by občas ovoce na míse nebo i ve spíži či sklepě neztratilo svěžest a pozbylo apetitu. Stačí dle množství a druhu pokrájet na malé kousky a na pánvi, v remosce nebo i v troubě upéci, ne na kaši.Kousky musí zůstat znatelné.Přidáme skořici,rozinky, brusinky i lze zázvor. Může se přisladit dle potřeby, nejlépe medem. Směs podle druhu vložíme do sklenice a pak stačí lžíci v hrnku zalít vroucí vodou, přidat i citron a popíjet horké, vlažné i studené. Při kombinaci ovoce se meze nekladou a je na každém, co má k využití.
Při loupání zázvoru zkuste použít místo nože lžičku a slupku jen zlehka seškrabejte. Při tomto šetrném "loupání" zratíte mnohem méně dužiny zázvoru a lžičkou se krásně dostanete i do ohybů zázvoru.