Ohlédnutí za 1. OD Všechny chutě světa aneb kdo šetří, má za jedna
Ohlédnutí jste se téměř všichni snažili napsat dle kritérií v portfoliu. Někteří jste v ikoně Revize, Jazyk v horní liště zapomněli zapnout funkci Kontrola pravopisu a nastavit výchozí jazyk čeština. Zeleně se vám tedy nepodtrhly stylistické chyby( většinou čárky ve větě), červeně hrubé chyby. A tedy jste odevzdali text s menšími gramatickými, ale především stylistickými chybami.
Napsali jste, co vás na 1. OD zaujalo, co jsi zažili, co bys rádi někomu vyprávěli, co jste dozvěděli nového, co vás překvapilo v jednotlivých expozicích Zemědělského muzea nebo na Hedvábné stezce Klubu cestovatelů, mnozí jste zkoušeli i nové recepty na taštičky se sýrem a jehněčím masem, salát tabule, falafel, babaganuš, humus a baklavu. Někteří jste se zkusili zamyslet se i nad tím, proč kuchaři pro náš OD zvlolili jako ochutnávku právě tato jídla, jedná se o libanonskou kuchyni.
Čerpali jste z vlastních zážitků i z webu:
https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy
https://www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha/kontakt/
- kromě odovědí na otázky v kritériích hodnocení se mnozí v ohlédnutí zamysleli na touto otázkou:
Kolik utratí měsíčně rodiny v Česku, Německu, Japonsku a na Mali? Přiřaď k těmto zemím správné sumy: 10000,-Kč, 2600,-, 527,-, 6345,-
90% z Vás odpovědělo správně, tedy : Německo, Česká republika, Japonsko a Mali.
odchylka, kdy někteří tipovali na prvním místě ČR a pak až Německo, byla v zásadě správná, protože výzkum mapuje situaci před dvěma lety a nezohledňuje, že v Čechách ceny potravin stále rostou.
Takže chvále všem!!
Více informací o činnosti Musea Mundial (Světového muzea) najdeš v češtině na:
http://www.museomundial.org/cz/home.html
Pokud Tě z jeho činnosti cokoli zaujme, opět napiš do ohlédnutí.
- mnoho o našem tématu se dozvíte v příspěvcích předešlých ročníků našeho OD
- podívejte se Koření, všechny vůně světa (v každém z nich je většinou zajímavost ze světa jídla)
https://novaplus.nova.cz/porad/koreni/
- sledujte i videa Scishow, procvičíte si na nich i AJ
https://videacesky.cz/video/scishow-desiva-pravda-o-bananech
- podívejte se na odkaz iniciativy Zachraˇn jídlo, jsou na něm i zajímavé recepty
- nedaleké Penny má též kampaň proti plýtvání potravinami
https://www.penny.cz/penny-corner/Konecplytvani
I zde najdete nové recepty, stejně jako na
Kaufland má i svou vlastní online kuchařku.
Ještě dál se posouvá řetězec Lidl, který má na svých stránkách v sekci Kuchyně Lidlu kromě kuchařské knihy i online kulinářskou akademii s Romanem Paulusem:)
Doporučuji všem!
https://www.lidl.cz/cs/index.htm
- kdo ještě neodeslal, odešlete gastronomický kvíz viz odklik níž
Na kvíz se dostanete kliknutím ZDE
Na kvíz si najděte dostatek času, (jeho vyplnění cca 15 min).
Vyplnění je nutné dokončit a odeslat kliknutím na ikonu submit, nelze odpovědi uložit a ke kvízu se vrátit později.
Není na známky, mapuje Vaše znalosti z oblasti gastronomie. Opozdilé luštitele již žádná odměna bohužel nečeká, protože nesplnili ani prodloužený termín.
Pro inspiiraci RECEPT NA POMAZÁNKU Z ČERVENÉ ŘEPY, RECEPT JSME ZÍSKALI OD ŽÁKYNĚ 6. ROČNÍKU PATRICIE, KTERÁ POMAZÁNKU PŘINESLA JAKO VSTUPENKU v loňském roce a se kterou jsme slavili úspěch na Zahradní slavnosti. DĚKUJEME a doufáme, že na slavnosti opět předvedeme nějaký opravdu podařený, jednoduchý, chutný a zdravý recept z našich lokálních potravin.
Recepty noste na jakýkoli náš oborový den či konzultaci.
Na ně noste vždy prosím i ŠK a portfolio, které jste obdrželi společně s informacemi na našem 1. setkání.
Zpět k receptu:
5 STŘEDNÍCH ČERVENÝCH ŘEP (UVAŘENÝCH, UPEČENÝCH,koupených ve fólii) NASTROUHEJ NA HRUBÉM STRUHADLE
MENŠÍ CIBULI ČI PŮLKU VĚTŠÍ NASTROUHEJ NA JEMNÉM STRUHADLE A SMÍCHEJ S ŘEPOU
PAK JIŽ JEN PŘIDEJ SŮL, PEPŘ A CITRONOVOU ŠŤÁVU A NEŠETŘI S NIMI, ALE ZAS TO NEPŘESOL, MUSÍŠ POSTUPNĚ A OCHUTNÁVAT (PŘESNÉ MNOŽSTVÍ NENÍ ZNÁMO, ZÁLEŽÍ NA TOBĚ, JAK POMAZÁNKU DOCHUTÍŠ)
NA ZÁVĚR PŘIDEJ ZÁLIVKU Z ZAKYSANÉ SMETANY ČI JOGURTU, DO KTERÝCH PŘIDEJ MAJOLKU
A PAK JŽ JEN PODÁVEJ S ČERSTVÝM CHLEBEM, s topinkami, S KUKUŘIČNÝM SNACKEM ČI TORTILA CHIPSY NEBO JAKO DIP K JINÉ ZELENINĚ (MY VYZKOUŠELI BROKOLICI)
Na přání ještě vychytaný recept na makovec bez mouky, tedy bez lepkku:
4 vejce
1/2 másla
3 lžíce citronové šťávy
120 gr moučkového cukru (lze sehnat i třtinový)
200gr mletého máku
2 jahodvé výživy
Rozpustíme máslo- žloutky utřeme s cukrem a citonovou šťávou a přidáme máslo.
pak přidáme mák a lehce vmícháme jahodovou výživu či tekutější marmeládu a sníh.
Pečeme na 170 stupňů cca 25 minut.
lze podávat s marmeládou a zakysanou smetanou či s citronovou polevou nebo jen tak:)
Na další společně strávené dny plné objevování a ochutnávání
se těší
Petra Wernischová a Linda Tagwerkerová
a doufáme i ve spolupráci s Alenou Fáčkovou