ALERGENY V POTRAVINÁCH

ALERGENY V POTRAVINÁCH

Vážení strávníci, zákonné ustanovení určuje označit strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomna, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Přecitlivělost na některý alergen nelze spojovat s dietním stravováním. Informace školní jídelny mají pouze informační funkci.

Odvolání na legislativu:

  • Rada EU – nařízení č. 1169/2011 článek 21
  • ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014

Předpisy stanovující specifické požadavky na označování 14-ti alergenových složek: 

1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2. korýši a výrobky z nich

3. vejce a výrobky z nich

4. ryby a výrobky z nich

5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. sójové boby (sója) a výrobky z nich

7. mléko a výrobky z něj

8. skořápkové plody a výrobky z nich

9. celer a výrobky z něj

10. hořčice a výrobky z ní

11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12. oxid siřičitý a siřičitany

13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. měkkýši a výrobky z nich

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Uvedené alergeny jsou přítomné v pokrmu jako jedna z jeho složek nebo mohou být přítomné ve stopovém množství.

Marie Polívková, vedoucí ŠJ při ZŠ Kunratice

Soubory ke stažení